Новини

Дата за септемврийска поправителна сесия - 27 август 2016 г.

Публикувано на

Защитата на проектите в септемврийската поправителна сесия ще бъде на 27 август 2016 г., събота, от 10:00 ч. в зала 314 на ФМИ.

За поправителната сесия си запазвате точките, които сте натрупали през семестъра и представяте проект. Напълно приемливо е да допишете проекта, който сте имали през курса. Ако искате да смените темата на проекта, пишете ни на fmi@ruby.bg.

В случай, че сте натрупали нула или твърде малко точки, силно препоръчително е просто да изкарате курса отново през предстоящия зимен семестър. В случай, че ситуацията ви е по-особена, може да ни пишете.

P.S. Ръководството за проектите е тук.

Ред за и график за протичане на защитата на проектите

Публикувано на

Защитата ще започне в събота, 13 февруари, от 10 ч. в зала 404. Ще се постараем да приключим до 16 ч.

Скала за оценяване

Скалата за оценяване на проектите може да видите в ръководството за проекти. Скалата за крайната ви оценка за курса е същата, която сме обявили в началото на курса:

+---------+--------+
| Точки  | Оценка |
+---------+--------+
| 150+  | 6   |
| 130-149 | 5   |
| 110-129 | 4   |
| 90-109 | 3   |
+---------+--------+

Трябва да сте предали и поне седем домашни (не е нужно да са с пълен брой точки).

Ако не изпълнявате тези критерии, ще се наложи да се явите на поправка. За поправителните изпити си запазвате точките до момента и има само защита на проекти. Ако точките до момента не ви устройват, ще трябва да карате курса наново.

Как протича защитата

За защитата ще седнете до някой от екипа и ще си говорите за проекта. Единственото задължително условие е да имаме достъп до кода на проекта ви. Може да си носите лаптоп и да гледаме проекта и кода там, а може и да качите каквото е нужно в GitHub, с инструкции за инсталация и подкарване и да не носите лаптоп. Събеседването обикновено е около 10-15 минути на човек.

Ако си донесете студентска книжка, ще ви нанесем оценката и там.

График – отбележете се

Ето тук може да видите графика за проверка. Ако ще защитавате проект, задължително си сложете 1 до името.

За съжаление, тъй като не знаем кои от записалите курса ще дойдат да защитават, не можем да съставим по-добър предварителен график за проверката. Този график е само ориентировъчен и е опит да намалим времето, което ще чакате. Възможно е да има малки размествания в него. Колкото повече го спазвате, толкова по-малко ще чакате. Имайте предвид, че преди вас може да има хора, които не са се отбелязали и обратното – може много от неотбелязаните да не дойдат и да стигнем по-бързо до вашия ред, отколкото очаквате.

Студентите, които сме проверили до момента, ще се появяват в този списък. Така може да се ориентирате докъде сме с проверката и кога ще стигнем до вас.

Може да обсъждате неща около защитата и да обявявате промени в графика в тази тема във форумите. Ако имате неясни моменти, пишете ни.

P.S. Ако не сте все още, попълнете анкетата ни. Ще ви припомним и на защитата. За нас и за курса това е много важно.

Резултати от втория тест

Публикувано на

Резултатите от втория тест са проверени. Можете да ги видите тук.

Резултатите от 9 и 10 задача все още не са окончателни. Ако имате нула точки и смятате, че това не е заслужено, пишете ни.

Анкета за обратна връзка

Публикувано на

Това издание на курса почти приключи! Както при всеки край на нещо, не може да не си направим ретроспекция. "Какво мина добре?" "Какво можеше да е по-добре?" "Какво не стана както трябва?" "Доволни ли останаха студентите?" Все въпроси, на които можем да си отговорим сами единствено в (недостатъчно) малка степен. За нас е изключително важно да разберем какво мислите вие за курса.

Затова направихме анкета за обратна връзка. Чрез нея напълно анонимно можете да споделите мнението си. Много ще се радваме и на идеи какво и как може да направим по-добре!

Знаем, че сте заети и имате проекти за правене и домашни за писане. Все пак, ще сме ви много благодарни ако отделите няколко минути, за да ни насочите към важните неща за следващото издание на курса.

Благодарим предварително и ви пожелаваме успех през сесията :)

Въпроси по проектите и заключителна сбирка

Публикувано на

Идния понеделник, 18 януари, вместо лекция, част от екипа ще бъде на линия да отговаря на въпроси, неясни моменти и проблеми, които имате с проектите си. Това ще се случва между 19:15 и 21 ч. в зала 200. Ако имате възможност, ноесете си проблема на лаптоп, или поне качете релевантните неща (код, логове и прочее) онлайн.

На 20 януари (сряда) ще е последната заключителна сбирка на курса. Вместо лекция, ще се съберем на по бира. Ако ще идвате, моля да се отбележите в събитието във Facebook или да ни пишете, за да може да резервираме подходящо място.

Девета и десета задача

Публикувано на

Публикувани са последните две задачи за курса – девета и десета.

Двете задачи са традиционно ретроспективни и са две части с една и съща цел и мотивация. Условията им са по-особени – в тях искаме да решите отново първа до осма задача, подобрявайки предишните си решения, като приложите всичко, научено до момента и като почерпите опит от колегите си, или от нашите решения.

Срокът и за двете задачи вече тече и е малко повече от две седмици – до сряда вечер, 27 януари.

В темата във форумите може да задавате въпроси по условието на ретроспективните задачи.

Дати за изпит, втори тест и предстоящи теми

Публикувано на

Изпитни дати и втори тест

Вторият тест ще се проведе по време на сесията, когато ще са и защитите за проектите. Датите са както следва:

 • Неделя, 31 януари, от 10 ч., зала 101. Втори тест и след него, първа възможност за защита на проект.
 • Събота, 13 февруари, от 10 ч., зала 404 – втора и последна възможна дата за защита на проект.

Ако сте възпрепятствани да се явите на втория тест на 31-ви, ни пишете. Можете да защитите проект веднъж, на която и да е от двете дати. Силно препоръчваме да го направите на 31 януари, за да си спестите време.

Теми

До края на курса остават няколко сбирки, като планът за тях към момента е следният:

 • 6 януари, сряда – практическа демонстрация с Rails;
 • 11 януари, понеделник – паралелно програмиране;
 • 13 януари, сряда – обектно-ориентирано програмиране, гост-лектор Сава Чанков.

Има някаква вероятност да направим и още една лекция с практически примери на тема тестване, както и една заключителна лекция на по бира.

Осма задача

Публикувано на

Публикувана е осма задача.

Крайният срок за задачата е 11 януари, понеделник, 17:30 ч. За въпроси по условието, пишете в темата във форума.

Предколедна сбирка на по бира вместо лекция

Публикувано на

Тази сряда, на 23 декември, вместо лекция, ще се съберем неформално на по бира в "Халбите 2" (ул. Три уши 13). Имаме резервация от 19:30 ч. на името на Александър Иванов.

Ако ще идвате, може да се отбележите и във Facebook събитието.

Ще се радваме да се видим там. Весело изкарване на празниците!

Срок за избор на тема за проект

Публикувано на

Трябва да ни изпратите имейл на fmi@ruby.bg с описание на идеята си за курсов проект, която сте си избрали, до 24.12.2015 г., 23:59:59. Ние няма да ви дадем списък от проекти, от които да си избирате. Харесайте си нещо, което ви се прави, или което ви е интересно и го започнете. Запознайте се с указанията за проекти.

Най-важно за нас е да прекарате време с Ruby и написвайки нещо по-голямо, да пробвате нови неща и да научите нещо ново. Хубаво е да изберете нещо, което ви е интересно, което ви се пише, или което ви се струва предизвикателно и от което смятате, че ще научите много. Въпреки това, по-важно е да имате каквато и да е тема, одобрена от нас, за да може да започнете писането на код максимално рано.

Идеалният имейл с тема за проект е сбит преразказ на спецификацията, която сте си поставили за цел, споменавайки технологиите и/или библиотеките, които планирате да използвате, защото сложността много зависи от тези неща. Допустимо е и да питате нещо, ако се колебаете много какво да изберете и имате нужда от насока. Важното е да ни пратите имейл по темата с нещото/нещата, които сте избрали в разумно време преди крайния срок, за да имаме време да ви дадем отговор и да нанесете корекции в изискванията си, ако има нужда от такива.

Ако не сме получили имейл от вас до тази дата и час и ако искате кредити и оценка, ще трябва да дойдете с проект през септември. Вложете всичко от себе си, за да не стане така, че да изпратите този имейл вечерта на 24-ти.

Може да задавате въпроси по проектите и в тази тема във форумите, ако смятате, че и на други колеги ще им е полезно да чуят отговора на вашия въпрос.