Инсталация на Ruby

 1. Ще работим с най-новата версия на Ruby интерпретатора (MRI). В тази тема ще дадем първоначални инструкции за инсталация и ако някой има проблеми с инсталацията, или се е сблъскал с нещо специфично за неговата операционна система/конфигурация, нека го сподели. За по-значими и качествени приноси, ще даваме бонус точки.

  Windows с инсталатор

  Най-добре използвайте Ruby Installer. Там има прекомпилирани 32-битова и 64-битова версии на интерпретатора за Ruby 2.2.3 (latest stable). Може да инсталирате която и да е от двете, само запомнете коя е. Тази информация е вероятно да ви потрябва в бъдеще, ако инсталирате и по-специфични допълнителни библиотеки.

  Бележка: По време на инсталацията, сложете отметка пред "Add Ruby executables to your PATH".

  Linux/Mac OS/UNIX

  Препоръчваме rbenv + ruby-build. Алтернативно, може да ползвате и rvm. Тези неща са "Ruby version managers" и ви позволяват да имате повече от една инсталация на Ruby и да превключвате между тях, което е удобно.

  Преди да компилирате Ruby, вижте това описание на предварително необходими реквизити (неща като libreadline-dev и прочее).

  Възможно е дистрибуцията ви да върви със стара версия на Ruby интерпретатора. Най-вероятно няма да ви върши работа за курса, затова следвайте подхода, описан по-горе.

  Windows със Cygwin/MinGW

  Ако имате инсталирана някаква UNIX-подобна среда на Windows-а си, от типа на Cygwin или MinGW, което е следващият най-добър вариант след "инсталирайте си Linux", може да пробвате инсталационните инструкции за секцията Linux, може би ще ви е по-лесно занапред.

 2. Относно Windows: Мъчих известно време 64-битовия и не го препоръчвам. skeptic иска aspell, aspell го има компилирано за Win32. Може би ако искате сами да си го компилирате ще стане работата, но един самоуважаващ се Windows user не компилира библиотеките, а ги ползва готови.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.